Днес Добрич отбелязва 102-ата годишнина от Добруджанската епопея.

Гражданите и гостите на града ще почетат героите, загинали, за да бъде Добруджа българска. Ще бъде почетен генерал Иван Колев - Освободителят на Добруджа.

В честванията ще вземат участие военнослужещи от Военноморските сили. Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС ще участват във военен ритуал, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на загиналите войни пред паметника на ген. Иван Колев.

По време на Първата световна война генерал-майор Колев е инспектор на конницата и командир на Първа кавалерийска дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия при Куртбунар, Кочмар, Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, и разгромява два пъти по-многобройни руски войски. Пленява хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски, и успява да освободи цяла Добруджа, до делтата на река Дунав.

Опитът на руските войски, съвместно с румънски и сръбски сили да откъснат Добруджа от България е бил предварително планиран. След като анексира Бесарабия, Москва предлага на Румъния да я обезщети, като й даде българските земи в Добруджа.

Сделката е осуетена благодарение на изключителния боен дух на българските войници и воинските качества ген. Иван Колев.