Ако се провеждат избори сега, то ГЕРБ биха водили с 3,3% пред БСП. На трето място е ДПС с 6,6%. "Обединени патриоти" получават с 5,5% подкрепа, показва проучване на изследователски център "Тренд".

Под границата за парламента остават "Демократична България" с 2,1%, а Реформаторският блок е с едва 1,2%. "Воля" на Веселин Марешки би получила 1,9% гласове.

Снимка 363705

Източник: Тренд

49% от българите биха гласували за оставане на България в НАТО, спрямо 24%, които са за излизане.

Два пъти повече са тези, които смятат, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС, 

Снимка 363701

Източник: Тренд

59% от българите гласуват за оставането на България в Европейския съюз при евентуален референдум, а една пета за напускане.

40% от българите смятат, че ЕС има нужда от съществена промяна в начина си на функциониране, а 29% - от малка промяна. Само 7% от всички интервюирани са на мнение, че ЕС няма нужда от промяна.

Снимка 363702

Източник: Тренд

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

В началото на председателството българите са имали по-сериозен интерес към него, като през януари по-голямата част са следили новините свързани с председателството (53%), а 43% не са.

Снимка 363703

Източник: Тренд

В последния месец структурата е обърната - 56% декларират, че не следят новини свързани с председателството, а 40% следят.

Данните са логични предвид факта, че в хода на председателството темата до голяма степен се превърна във фонова и първоначалният интерес охладня.

41% са на мнение, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС, докато 19% са на обратното мнение, като и тук се забелязва определена динамика в сравнение с началото на годината без да води до структурни различия в мнението на българите.

Снимка 363704

Източник: Тренд

Основната част от деклариралите, че България не се справя с председателството, са симпатизантите на БСП. Динамиката сред различните електорати се дължи преди всичко на факта, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.