Екип на Нова телевизия е разследвал сигнал за незаконна сеч със съмнения за чиновнически чадър. Става дума за държавна гора до Велинград.

Вместо да потърси отговорност на фирмата за дърводобив в района, директорът на местното горско стопанство е уволнил служителя, който установил нарушението и подал сигнал за него.

В разговор пред скрита камера същият горски шеф признал, че фирмата е „наша”, оставена да работи без притеснения

Местността е Каркъмска поляна в Родопите, близо до Велинград – отсечени са 16 дървета на място, където няма позволително за сеч. В съседство е районът на фирма, която има право да реже само маркирани дървета от държавната гора, с цел възобновяването ѝ - и то само в определени участъци, наречени котли. И там обаче има липсващи дървета - извън тези котли.

Разследващите журналисти са направили снимки на нарушенията още преди падналия сняг. Лесоинженерът природозащитник Александър Дунчев, който е подал сигнала, е категоричен, че сечта е незаконна

Салих – служител на държавно ловно стопанство във Велинград, първи вижда нарушението и вика началника на госркия участък Любомир Аршинков. Докладват на директора на стопанството Бахтияр Софу. Дни след това Аршинков е уволнен, а Салих е приканван да дава показания срещу него и други горски от участъка.

Подставено лице на разследващия екип се представя за влиятелен познат на един от наказаните горски и се среща със Софу във Велинград, за да го попита може ли да го пощади и остави на работа. Директорът го посреща и в разговора признава, че фирмата за дърводобив в района на сечта не бива да се закача и нейният шеф Наско е „наш човек”, а прясно уволненият горски Аршинков му пречел.