Безплатно поставяне на чип за домашните кучета предлагат по случай Световния ден на ветеринарните лекари, който тази година се отбелязва на 29 април. Това съобщиха от българския клон на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Манипулациите ще се извършват в клиниката на организацията в столичния район "Банкя", като освен поставяне на микрочип, животните ще получат също безплатна ваксинация и международен паспорт.

От безплатната услуга до края на седмицата ще могат да се възползват собствениците на кучета, които не са предназначени за разплод или за продажба.

Предварителни записвания могат да бъдат направени на телефона на клиниката на "Четири лапи" - 0888404447, а самата клиника ще приема посетители през уикенда между 9 и 17:30 ч.

От "Четири лапи" припомнят, че от началото на тази година е задължително всички домашни кучета да имат поставен микрочип, като по този начин се цели да бъде ограничено изоставянето на домашни любимци.

Ветеринарният лекар, поставил микрочипа, има задължение да въведе данните на кучето и неговия собственик в единната информационна система ВетИС на Българска агенция по безопасност на храните. Глобата за собственик на куче без имплантиран микрочип е 200 лв.

Световния ден на ветеринарните лекари се отбелязва в последната събота на април от 2000-та година. По този начин по целия свят се обръща внимание на теми, касаещи здравето и грижата за животните.