27 деца, вписани в регистрите за осиновяване в Пловдивска област, са осиновени от чужденци за последната година. Броят на осиновените у нас е по-малък.

Чуждестранните двойки, които осиновяват най-често българчета от Пловдив и областта, са от САЩ и Италия. Образува се тенденция международното осиновяване да е водещо, въпреки големия брой чакащи българи, съобщават от БНТ по данни на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" (РДПС).

В интервю за БНТ директорът на РДСП - Пловдив Емилия Иванова заяви, че чужденците нямат претенции относо етноса, пола и възрастта на детето. Кандидат-осиновителите от други държави имали и по-голяма готовност да отглеждат деца със специфични потребности.

Според Иванова у нас "... профилите на кандидат-осиновителите не съвпадат с характеристиките на децата, вписани в регистъра на деца за осиновяване". До момента в Пловдив има 133 семейства, чакащи да осиновят дете.

Оказва се, че и проблемното за страната ни осиновяване на по-големи деца не притеснява двойките от САЩ. Те често осиновяват по-големи деца.

Осиновяването на по-големи деца е труден процес и е много важно детето да бъде сигурно и само да желае да бъде осиновено, допълва Емилия Иванова.