Близо 6 млрд. лв. възлизат необслужваните кредити по данни на БНБ. От тях близо 2 млрд. са отсрочените заеми на домакинствата. С 19% се увеличи броя на хората, които не могат да плащат дълговете си за периода февруари-ноември 2020 г. Това се казва в писмо от Асоциацията за защита на потребителите. С него те призовават депутатите да приемат доброволното изпълнение на задълженията и така да облекчат кредитополучателите.

Заради очакванията за провал на зимния туристически сезон и въведените ограничения до 21 декември, се увеличава делът на хората, които се затрудняват да обслужват кредитите си. Това увеличение ще бъде осезаемо през февруари, когато вече ще е налице ефектът от очаквания слаб зимен сезон. Ситуацията се усложнява и от това, че ще продължи и тенденцията на увеличаване на безработните извън Бюрото по труда.

По данни на НСИ от март до началото на ноември без работа са останали близо 294 хил. души, а наетите за същия период са малко над 184 хиляди. Но това са цифри на базата на официално регистрираните безработни, цитират данните от Асоциацията.

Те искат управляващите да помислят и за задлъжнялостта на бизнеса, който или фалира или е с намалени приходи и печалби. Служители и фирми изпитват остри затруднения да изплащат задълженията си. Доброволното изпълнение е именно антикризисна мярка, която ще помогне за разсрочване на задълженията, припомнят от Асоциацията.

декември е най-силният месец в годината, а януари и февруари са традиционно месеци почти без икономическа активност. Неслучайно другите държави затегнаха мерките за ограничение на разпространението на Ковид-19 именно през октомври и ноември. Така се даде възможност на бизнеса през декември да компенсира част от загубите си, изтъкват защитниците на потребителите.

Относно промените в Гражданско-процесуалния кодекс, от Асоциацията изтъкват, че през ноември народните представители бламираха приемането на доброволното изпълнение на второ четене като масово гласуваха "въздържал се". Срещу доброволното изпълнение най-остро се противопоставяха колекторските фирми.

Трябва да се има предвид, че на пазара действат и фирми за бързи кредити, които сами прибягват към събиране на задълженията. Заедно с колекторските компании те често прибягват към психически, а понякога и физически тормоз над длъжниците. От Асоциацията на колекторските агенции признават, че през февруари 15% от хората не са могли да обслужват дълговете си, а днес този дял е 34% заради пандемията от коронавирус и последвалият срив на икономикатата.

Призоваваме народните представители да преосмислят поведението си като приемат доброволното изпълнение. То касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им и няма да им бъдат запорирани сметките, заплатите и пенсиите.

БСК категорично против 10-годишната давност на задълженията за физически лица

БСК категорично против 10-годишната давност на задълженията за физически лица

Държавата се намесвала в частноправни отношения между равнопоставени субекти

Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати, пишат от Асоциацията.

Фирмите за събиране на дългове продължиха да работят и останаха извън обхвата на Закона за извънредното положение. Всички останали - банки, съдебни изпълнители и дори фирми за бързи кредити или дейността им беше замразена или дадоха 6 месечна отсрочка за вноските по кредити., припомнят от Асоциацията за защита на потребителите.