Докато има социални мрежи и децата ни живеят в тях, те ще се поемат рискове, защото тяхната действителност е да се сравняват и доказват. Това заяви пред БНТ психологът Ина Антонова по повод загиналия19-годишен младеж в София при опит да направи опасно селфи.

Опитите да бъдат интересни в социалните мрежи, животът в интернет води до това те да се сравняват и да искат да направят нещо опасно за живота си.

"Децата са търсещи. Това да намерят начин да се отличат, да бъдат индивидуалисти, е нормална черта на подрастващите", каза Антонова.

Порастващите искат да бъдат възрастни, но им липсва критично мислене. Това те го компенсират, като оформят собствени критерии. Не можем да им повлияем чрез нашия собствен опит, заяви психологът.

"Те ще се срещат винаги с предизвикателствата, ще трябва да минат своя път, да направят своите грешки", категорична беше Ина Антонова.

Размиването на действителността и илюзията за нея, която създава социалната мрежа, е нормално да се случва при децата. Това се преодолява чрез личния пример на родителите.

"Не можем чисто лекционно да предаваме на децата опит - "не прави така, защото може да се случи това", поясни тя.

Антонова бе категорична, че родителите трябва да развиват способностите на децата си, за да могат по положителен начин да се отличат.