Четири години продължава борбата на малките хора за изграждането на техен собствен център.

В Световния ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст - 25 октомври, малките хора в България събират подписка за изграждането на тяхното защитено пространство. За съжаление определената за това сграда в столичния квартал "Обеля" - собственост на Министерство на отбраната, трябва да бъде продадена.

Такъв е отговорът на ресорния министър Красимир Каракачанов, който уведомил Националната организация "Малки Български Хора" за решението на министерството с нарочно изпратено писмо.

Председателят на организацията Светослав Чернев определи случващото се с центъра като "служебен отказ" от страна на военното министерство да предостави сградата за социални дейности в полза на държавата. Затова пък малките хора не се отказват от мечтата си.

Георги Гетов на 68 години от София смята, че центърът не е мечта, а реалност, която зависи единствено от решението на отговорните институции.
Всеки ден той пътува в столицата. Най-големият проблем и най-голямата битка на малките хора в България остава достъпността на градската среда и на обществените сгради - банки, институции, учреждения. Малкият размер не спира желанието му за работа. Заедно със съпругата си той продължава да работи като компютърен инженер.

"Аз лично чувствам дискриминация по отношение достъпността на средата. Един голям проблем, с който непрекъснато се сблъсквам, понеже ми се налага да пазарувам в магазини, банки. Например банкомат не мога да ползвам, просто защото нито един банкомат не е достъпен за мен. Има един по-сериозен проблем. Навсякъде, където има автоматични врати - индикаторите не ме хващат. Просто не се отварят. Дори се е случвало, когато някой е минал преди мен - вратата точно при мен да се затвори и да ме блъсне."

Георги, заедно със своите приятели от цялата страна се снима по повод световния ден с известни личности. Първи съпричастност към проблемите на малките хора изразиха популярните телевизионни водещи Иван и Андрей. Заедно със своите приятели те застанаха пред фотообектива в импровизиран прозорец - рамка, през която малките хора виждат света.

За инициативата 12 представители на Национална организация "Малки Български Хора" от градовете Русе, Плевен, Бургас, Рила, Раковски, София, Пловдив и Варна дойдоха на площад "Гарибалди".

Обединени от мотото: "Виж света през прозореца на малкия човек", с приятелската помощ на КТ "Подкрепа" и Синдикалната федерация на служителите в МВР малките хора настояха центъра им да стане реалност. В подписката им за изграждането на центъра се включи и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Мечтата на малките хора в България е там да се събират, за да могат онези, които нямат семейство или близки, да се чувстват защитени.

"Малките хора са част от обществото. Те са равни. Могат да вършат нещата по различен начин, но ги вършат. Те са равна част от обществото - не трябва да бъдат в страни", заяви Павлин Дрангозов, студент в Софийския университет, на 22 години.
Той не скри, че някои хора все още използват нечовешки изрази, когато ги срещат. По думите му тази агресия в обществото ги потиска и обижда най-много.