С траурна церемония отбелязаха 31-та годишнина от атентата на гара Буново. Тогава протурски терористи взривяват вагон за майки с деца. Загилите са 7, а 9 души са тежко ранени. Извършителите са трима, съобщи БНР.

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена "Турско национално освободително движение" в България.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София.

Взривното устройство е с часовников механизъм, като е разчетено то да избухне при навлизането на влака в тунела в района на гарата. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взрива избухва в 21:31 часа на гарата, а не в тунела.

терористите от Буново

терористите от Буново

Двама от участвалите в спасителните дейности още помнят ужаса от преживяното във вечерта на атентата, организиран от протурски интереси у нас.

"Чу се страшен тътен, жестоки писъци, скачане през прозорци. Ужас. След това боледувах. Не можех да спя месеци наред", разказа Любомир Димитров.

За подобен ужас разказва и Янка Рукова. "Пръснати вагони, пищят деца, жени, търсят вода, търсят помощ като на война", каза Рукова.

При скромната възпоменателна церемония вътрешният министър Румяна Бъчварова отбеляза, че подобни атентати трябва строго да бъдат осъждани. "Това събитие ни напомня, че злото, пред което сме изправени днес има своята предистория и не се появява случайно", каза Бъчварова.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов е имало изключително разделение и противопоставяне във времето, когато е извършен този грозен акт, но това противопоставяне по никакъв начин не го оправдава.

В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, които се прибират у дома. Тежко ранени са 9 души, сред които също има 2 деца.

Невинните жертви от гара Буново са: Георги Цветанов (на 12 години), Стефан Атанасов (на 13 години), Райна Бозукова (на 64 години), Яворка Петрова (на 38 години), Емил Николов (на 40 години), Николай Генков (на 64 години), Стилиян Иванов (на 60 години). При атентата 9 души са тежко ранени.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Взривът във влака и в хотела е поставен от един и същи човек. Той се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново. Мъжът слиза в Сливен и поставя второ взривно устройство там. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име - Елена.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата. Те са Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев. Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ (тогава - б. р.) и осъдените са екзекутирани и кремирани. Останалите са осъдени за помагачество.

Взривът на гара Буново не е единственият терористичен акт, извършен от протурските терористи.

Между 1980 и 1987 г. в България са извършени множество големи терористични актове и саботажни акции, включително саботажи срещу реколтата и селското стопанство, опити за отравяне на питейната вода на различни градове, жп катастрофи, взривяване на язовирни стени, палежи на гори, припомнят архивите.