Потресаващ запис от заседание на медицинския съвет на "Пирогов" разкрива нагласите на лекарския колектив не само да се замете трагичния случай със смъртта на 15-годишната Даная, но и политически обвързаности за работата на най-голямата спешна болница у нас. Записът е част от разследването на Валя Ахчиева, поредна част от което тя пусна на 13 февруари. Разследването проследява пътя на лекарството Новосевън, което е не само от скъпите медикаменти, но и се използва за спасяване на човешки животи - на режим на специален внос е, не се поддържа обаче от "Пирогов", тъй като болницата няма сключен договор с НЗОК по точно тази пътека, затова и се доставя за лечение от друга болница. Следите му в системата за верификация се губят именно поради тази причина, което поставя въпроса дали изобщо е приложен медикаментът на Даная, а и на други пациенти от преди това. Дупката в наредбата при верификацията отваря широки възможности за кражба и реекспорт - само в този конкретен случай за 2 милиона лева.

Случаят Даная: Две болници в нарушение на правилата

Случаят Даная: Две болници в нарушение на правилата

Не са спазени условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти

Записът обаче повдига много въпроси, включително и че ръководството на болницата "Пирогов" чака ротацията на правителството и идването на нов министър като спасение и директорът Валентин Димитров да не бъде уволнен.

Директорът Валентин Димитров оспорва през съда уволнението си до смяната на проф. Христо Хинков, и макар и жалбата му да бе отхвърлена като недопустима, директорът така и не напусна болницата и очаква... 6 март.

"Въпросът е да устискаме до 6 март. Е, това е истината. Казвам го на български език", казва глас от заседанието.

Разговорът от записа между ръководството и директорите на клиники е посветен на нуждата "Пирогов" да има реакция и да отвърне на "атаките" - като такива се възприема искането на майката на починалата Даная Ани Стоянов да се направи разследване и да се разкрие истината за лечението на детето й.

"Да бъдем в пълна готовност, ако има извънредни заплахи и не можем да отговорим. Тук има и други начини, по които може да се действа. Говорим за "Пирогов", казва един от участниците. "Тука говорим да се направи нещо срещу случая "Даная" и да не продължават", допълва друг.

На съвещанието присъства и предложилият безвъзмездна адвокатска помощ Димитър Марковски, който обещава медийно присъствие и подкрепа от кантората си - "за да има един медиен отговор на това, което се случва". "Вие просто трябва да бъдете и медийно защитени, освен другото".

"Вие сте национална болница! Срещу вас се изсипват тонове помия! Наричат ви убийци в бели престилки. Вие седите и си мълчите! И в момента се карате", казва Марковски.

"Тука даже дали не става въпрос и за умишлено действие?" и получава дружен отговор "Е, умишлено е!" След което над хаоса от гласове обаче се откроява глас, който казва: "Просто трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!".

Вчера реакция няма от нито една страна, включително и от лекарския съюз, но и от Министерство на здравеопазването.

Вчера БТА съобщи, че прокуратурата започва досъдебно производство по случая за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност. Официално прессъобщение за това не бе разпространено, въпреки че едно дело би представлявало такова с "висок обществен интерес".

Университетските болници защитиха "Пирогов" от медиите

Университетските болници защитиха "Пирогов" от медиите

Според асоциацията им се цели разединение на обществото

Все още няма резултат от втората проверка по случая "Даная" на Медицински надзор, като при образуването й от агенцията увериха, че директорът Иванка Динева ще отговори на всички въпроси на медии.