Противопоставянето на пациенти срещу лекари е целенасочено и режисирано разединение на обществото. Това мнение изразиха чрез отворено писмо от Асоциацията на университетските болници в Република България.

От организацията осъдиха остро подетата медийна кампания срещу УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД - гр. София и лично срещу нейния директор д-р Валентин Димитров. Имайки предвид случая "Даная" и неколкократното искане на оставката на шефа на университетската болница, те считат, че лекарите са водили борба по всички правила на медицината за живота на младото момиче. Според представителите на Асоциацията смъртта на Даная е подходящ повод за някого да нагнетява напрежение в обществото чрез властта на медиите.

Близки на Даная на протест пред "Пирогов"

Близки на Даная на протест пред "Пирогов"

Искат отстраняването на директора на болницата Валентин Димитров

От организацията призовават за прекратяване на медийна война срещу УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

"И в най-добрите болници в света, за съжаление, въпреки всички положени усилия, пациенти умират. Има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни. Възмутително е човешката трагедия да се използва по такъв очевидно неморален начин за каквито и да са задкулисни цели. Крайно време е представителите на средствата за масова информация да осъзнаят своята отговорност пред обществото за начина, по който отразяват събитията, за трибуната, предоставяна на всякакви организации, които не подлежат на отчет и контрол", пишат те.

Медиите са власт, но тя трябва да се използва за нашето общо благо, а не за уронване на престижа и доброто име на отделни хора, на институции, на цели съсловия, допълват от организацията. По думите им злоупотребата с медийното влияние нанася непоправими вреди, при това не толкова на конкретните лекари и лечебни заведения, а на пациентите, като подкопава доверието им в нас, следователно във възможността да им помогнем.

Необходимо е незабавно да бъде прекратена порочната практика да се тиражират по този начин, чрез тенденциозни репортажи и коментари, всякакви подобни казуси. Евентуалните претенции на засегнати лица следва да се решават от компетентния съд по предвидения за това ред. Лекари и пациенти имаме общи проблеми и общи интереси. Справяме с предизвикателствата по-успешно, когато сме единни.

Случаят Даная: Две болници в нарушение на правилата

Случаят Даная: Две болници в нарушение на правилата

Не са спазени условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти