Над 260 водоема в страната са за ремонт с предплатен аванс, но нито един не е завършен и приет с Държавно-приемателна комисия. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов пред Комисията за икономическа политика и иновации, съобщава БНР.

Той посочи, че междуведомствен екип от представители на Министерството на икономиката и Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще проверяват дейностите по строителството на язовири, което е заявено по документи, но не е ясно дали действително е направено.

Общо 267 са приоритетните язовири за ремонт. Собствениците на 52 от тях - предимно общини, обаче впоследствие са се отказали. По този начин остават 216 водоема, от които нито един не е завършен и приет, според закона. С експертна комисия от Държавната консолидационна компания са приети десет водоема, но те не са узаконени. Богданов обясни, че в момента се обсъжда как да се случи това.

Определени са язовирите за ремонт

Определени са язовирите за ремонт

Осигурено е финансиране

Той посочи и още един проблем - как сумите, които са разплатени, но работата не е била свършена, да бъдат възстановени на държавата.

В случая с въпросните 52 язовира, за които държавата е платила авансово проектирането и инвеститорския контрол и надзор, но след това собствениците са отказали те да бъдат ремонтирани, става въпрос за над 3 милиона лева.

Министърът съобщи и за средства, отпуснати от бюджета за ремонт на язовирите, но насочени по съвсем различни проекти.

"Ремонт изграждане на алтернативен тръбопровод в Перник, два дрона са купени, за да се наблюдават язовирите, също така специализирани и скъпи военни дронове. Имаме едни платени застраховки, които също са неправомерни и трябва да видим как тези пари да се възстановят", даде пример той.

Министър Шишков даде язовир Тополово 2 за пример как държавата си е позволявала да строи незаконно

Министър Шишков даде язовир Тополово 2 за пример как държавата си е позволявала да строи незаконно

Незаконно строителство откри той и на пътя между Смолян и Лъки