"Благодаря Ви за възможността училището в Ловчанската Света митрополия да продължи да обучава децата в християнската вяра и добродетели.". Това каза Ловчанският митрополит Гавриил пред министрите от кабинета "Борисов-3", които днес провеждат правителствено заседание.

Повод за думите му е решение да бъде предоставено безвъзмездно държавен имот за създаване на духовно-просветен център в епархията. Кабинетът отпусна и 879 000 лева за ремонт на сградата, където е бил кожарският техникум в Ловеч.

Християнството е и възпитание

Християнството е и възпитание

Дядо Гавриил е ръководител на работната група по религиозното образование към Светия синод, а с него разговаря Весела Веселинова

Митрополит Гавриил подчерта, че днешното решение на Министерския съвет ще даде възможност след разширението на сградата, училището в епархията да се превърне от начално в основно общообразователно с християнско възпитание.

"С това искаме още една лепта да дадем за доброто възпитание на децата. Вярата ще ни помогне да се съхраним и за в бъдеще", каза Ловчанският митрополит.

Митрополит Гавриил: Коронавирусът е изпитание, няма да затваряме църкви

Митрополит Гавриил: Коронавирусът е изпитание, няма да затваряме църкви

Да се покаем за греховете си, призова той

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че през годините правителството винаги е подпомагало изграждането и реставрацията на храмове. Той изтъкна, че за строежа на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч от републиканския бюджет са насочени 828 000 лева в периода от 2014 г. до 2019 г.

"Сега и този нов духовен център ще бъде място за ограмотяване и за разпространение на християнските ценности. Парите отиват за обучение на всички деца", допълни той.

Премиерът каза, че правителството ще продължава да помага на църквите и манастирите в България, независимо от възраженията на опозицията, без да уточни какви са възраженията и от кого.