Още на 21 юли 2022 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е самосезирала по публикация в интернет сайт за задържане на деца бежанци в арест. Информацията е за непридружено дете от сирийски произход, което е задържано в ареста в Русе за срок, по-дълъг от нормативно регламентирания, заедно с пълнолетни криминални лица при крайно неподходящи условия за живот.

Веднага ДАЗД е изискала информация по случаяот Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Русе, Областната дирекция на МВР, Областна служба "Изпълнение на наказанията" - Велико Търново и Дирекция "Социално подпомагане"-Русе. Установено е, че конкретното сирийско дете без придружител към днешна дата е настанено в бежански център в столицата, съобщиха от ДАЗД.

Заловиха 15 сирийци в Бургас, след гонка с полицията

Заловиха 15 сирийци в Бургас, след гонка с полицията

Работата по случая продължава

"За мен като председател на ДАЗД е много тревожно, че дете, което търси спасение, подкрепа и шанс за оцеляване в страната ни, може да се сблъска със ситуации, които допълнително да го объркат изплашат и поставят в риск. Голяма част от тези деца, които влизат в България са непридружени и отделени от семействата си. Те са преживели достатъчно - наложило се е бързо да пораснат и да забравят какво е детство, какво е да си с мама и тате. Затова ние сме длъжни да им осигурим защитена и спокойна среда. Ниe от Държавната агенция за закрила на детето сме непримирими към такива сигнали, реагираме своевременно и търсим най-добрите решения за тези деца", коментира шефът на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Още на 26 юли в 2022 г. Русе е проведена междуинституционална среща във връзка с децата бежанци, пребивали и пребиваващи в ареста в Русе. Към тази дата две от децата са били настанени в Спешен прием към Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Русе. По време на срещата е съобщено какво е предприето от институциите по случая със сирийчето без придружител и за всичко останали непридружени деца бежанци, установени на територията на град Русе. Заключението експертите след срещата е било, че са необходими обучения на всички специалисти, работещи с тази целева група деца, за да могат да посрещат адекватно техните нужди и потребности. Друг наболял проблем, който е очертан, е липсата на преводачи, за да се осигури възможност на служителите на МВР, социалните работници, и на работещите в социалните услуги за пълноценно контактуване с децата.