Сваленото от ефира на БНР предаване “Деконструкция” на Петър Волгин вдигна градуса на напрежението в парламентарната комисия по култура и медии.

По желание на “БСП Лява България” депутатите от тази комисия поканиха на изслушване генералния директор на Българското национално радио (БНР) Радослав Янкулов и председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов.

Още в първите минути на заседанието независимият депутат Велизар Енчев възрази срещу това, че засегнатият журналист Петър Волгин не е сред поканените.

В хода на поканите пък шефът на СЕМ уточни, че изслушването му от парламентарната комисия е нарушение на независимостта на СЕМ, защото неговите членове не са част от държавната администрация. Въпреки това Лозанов посочи, че се е явил в парламента заради лично решение.

Лидерът на левицата Михаил Миков настоя да разбере от председателя на медийния регулатор защо говори за трайни нарушения в работата на “Деконструкция”, без да посочва какви са те. “Позовавайте се на конкретен член, който е нарушен”, призова социалист 1 Лозанов.

Миков отсече още, че тези изказвания на шефа на СЕМ са негово лично тълкуване и не са мнението на целия регулатор. “СЕМ няма такова мнение. Вие не сте СЕМ”, се ядоса лидерът на левицата.

В отговор Лозанов обясни, че има констатирани нарушения в работата на “Деконструкция”, които са отразени в много доклади, приети от СЕМ.
“Това са нарушения на плурализма”, повтори за пореден път шефът на СЕМ и отсече, че това е позицията на целия съвет, а не само негово.

Предаването “Деконструкция” е било свалено от ефира в резултат на последния наложен акт от СЕМ на БНР от 17-и декември. С този си акт регулаторът налага глоба от 3 000 лева на националното радио, стана ясно от обяснението на директора на БНР Радослав Янкулов.

Той разкри, че критиката на СЕМ към предаването на Петър Волгин е липсата на плуралистична медийна среда. “Това беше капката, която преля чашата”, обясни Янкулов и напомни, че от БНР многократно са правили забележки за работата на “Деконструкция”.

Припомняме, предаването на Петър Волгин „Деконструкция” се излъчваше в събота сутрин и по обяд по Българското национално радио. След свалянето му всяка събота почитатели на Волгин се събират по това време пред сградата на радиото и дори блокират движението по булеварда в знак на протест.

Друг прочит на случилото се пък има независимият депутат Велизар Енчев: “Предаването бе свалено заради предстоящите президентски избори. Предаването бе свалено заради критиката към премиера, който е свещена крава за националните медии. Предаването бе свалено заради позицията на Волгин по отношение на външната и вътрешната политика на Руската федерация”.