Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира петиция за обявяването на Национален ден на орела, датата, която са избрали е 27 юни.

Подписката е изпратена до министъра на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов и към министъра на околната среда и водите - Нено Димов.

Целта на дружеството е в този ден да се напомня с информационни кампании за незаменимата роля на тези птици.

Новo гнездо на царски орел откри екип на БДЗП

Новo гнездо на царски орел откри екип на БДЗП

Царският орел е една от най-редките птици, както в България, така и в света

Петицията призовава ежегодно на тази дата двете институции да отчитат състоянието в България на най-уязвимите видове птици - орлите, както и постигнатото за опазването и увеличаването на популацията им.

От БДЗП искат министерствата да се ангажират с ежегодни образователни кампании, посветени на опазването на орлите.

България е сред страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата "Натура 2000". Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това в България има изчезващи и изчезнали вече видове.

Въпреки забраната за посегателство над грабливи птици, много от тях, включени в "Червената книга на Република България", продължават да бъдат обект на бракониерство.

Петицията е част от кампанията "За да има орли", организирана в рамките на проектите "Горите на орела", "Живот за царския орел" и "Земя за царския орел", финансирани по програма LIFE на ЕС и с подкрепата на Изпълнителна агенция по горите.