С наполовина украсена коледна елха пред Съдебната палата 20-ина бащи изразиха несъгласието си с това, че не могат да виждат децата си, след като са с развели.

"Моите деца се отглеждат с половин сърце, половин любов", обяви пред News.bg Иван Пенчев, който се бе облякъл като Дядо Коледа. Той обясни защо коледното дръвче е наполовина украсено. Наполовина беше и плюшено сърце, поставено край елхата, заедно с куп играчки, детски дрешки и лакомства.

Бащата не вижда децата си от 4 години. Според съдебно решение майката на децата му трябвало да ги води при него или той да ги взема след развода. "Това никога не е ставало", посочи Пенчев. По думите му, ако единият родител реши да не дава децата на другия, няма институция, която да промени съдбата им.

Пенчев настоява, когато съдебното решение не се спазва, да има санкции.

Проблемът е, че със сега действащото законодателство и отношението на институциите към правата на децата, се дава един инструмент в ръцете на отглеждащия родител да ограничава достъпа на другия родител до детето, посочи друг потърпевш баща - Тихомир Плачков от фондация "Бащи за отговорно родителство".

По думите му, в момента няма мярка, която да възпре злоупотребите. Има фрапиращи случаи на бездействие от страна на прокуратурата, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, изтъкна Плачков и допълни, че съдия-изпълнителят много рядко успява да съдейства на родител.

Тихомир Плачков изтъкна, че от 5-6 години постоянно предлагат законопроекти и със смяната на съответното правителство или институционален шеф, те отлежават някъде по архивите.

Законовите промени предвиждат въвеждането на т.нар. "споделеното родителство". Дори не се проучват ползите за децата, възмутен е той. Според Плачков действащото законодателство стимулира родителските войни - всеки трупал компромати срещу другия, пускал жалби и сигнали.

Като добър пример бащата посочи Швеция, където и при най-големите ограничения, детето има възможност поне 35% от времето да е с другия си родител, с когото не живее.

У нас никой не следи дали другият родител има достъп до детето си, оплака се Тихомир Плачков.