Свободата на печата, сигурността на журналистите и ненаказването на извършителите на престъпления срещу журналисти са главните теми на тазгодишния Световен ден на свободата на медиите.

ЮНЕСКО ще отбележи Деня на свободата на медиите с конференция в Колумбия.

По повод Световният ден за свобода на печата френската медийна организация „Репортери без граници" публикува доклад за журналистите през 2005 г.

Според доклада, ситуацията е критична: само през изминалата година, на планетата са убити 63-ма журналисти и петима сътрудници на медиите.

Най-малко 807 журналисти са били викани за разпит, поне 1308 са станали обект на нападения или заплахи, а минимум 1006 медии - подлагани на цензура. Това е най-пагубната година от 1995 г. насам, а като сравнение с цифрите от 2004 г., увеличението е 60%.

От началото на 2006 г. са убити 19 професионалисти, работещи в медиите, от които 13 журналисти, а 120 медийни специалисти в момента са в затвора.

В Близкия изток най-голяма тревога буди положението в Ирак.

Със скоростта, с която загиват журналисти в Ирак, скоро ще се наложи сами да ходите, за да си набавяте нужната информация.", се казва в доклада.

От началото на войната преди три години в страната са убити 86 журналисти и сътрудници на медиите. Двама са изчезнали безследно, 38 медийни специалисти са били отвлечени, петима от тях - убити от своите похитители. Трима журналисти все още са заложници в Ирак, се казва в доклада.

Организацията публикува актуализиран списък на 37 врагове - „грабители" на свободата на печата. В него са добавени по-специално имената на етиопския премиер Мелес Зенауи и на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад.