Днес, 1 февруари, е Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Денят 1 февруари е избран по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Именно 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени още същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

С различни възпоменателни събития денят ще бъде отбелязан в различни градове на страната. От 12 часа в църквата "Въведение Богородично“ при катедралния храм в Ловеч, ще бъде отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим.

В София от 17:00 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена панихида в памет на убитите през 1945 г. по решение на т.нар. “Народен съд“ регенти на Третото българско царство: княз Кирил Преславски, проф. д-р Богдан Филов, генерал Никола Михов и още 144 министри, депутати, царски съветници, генерали, офицери и общественици.