Да бъдем достойни за Ботевата героична саможертва, призова зам.-председателят на парламента Димитър Главчев, цитирайки стих от една от емблематичните творби на Христо Ботев - баладата „Хаджи Димитър”.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в столичната Борисова градина бе отбелязана 168-годишнината от рождението му.

Непокорен и верен на най-великата човешка кауза – свободата, Ботев избира пътя на себеотрицанието и саможертвата в името на своя идеал, заяви Главчев.
Той изтъкна, че и до днес чрез творбите си поетът ни учи, че преклонението пред родината и да се бориш за това, в което вярваш, са най-големите идеали на всяко време.
Саможертвата на Ботев и на всички негови съратници промени съдбата на България, подчерта Главчев.

В церемонията бе прочетен и поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев. „Да се борим за справедлив и достоен живот, за независима и успяваща България, докато не забравяме тези уроци, България ще пребъде”, казва държавният глава в поздравителното си слово.

Слово произнесе и зам.-ректорът на Софийския университет Георги Вълчев. Той изтъкна, че множество политици и псевдопатриоти упражнявали върху Ботев бездарната си реторика.

Вълчев изтъкна, че още Ботев казва, че свободата не е еднократен акт, а въпрос на личен избор и че трябва да бъде отстоявана ежедневно в наглед много просто неща: например, да избереш достойнството пред партийната вярност или да подадеш ръка на изпаднал в нужда приятел без извинението, че такова е времето, да защитиш обществения интерес пред изкушението за бляскава лична кариера, да преклониш покорно глава пред силните в света или да отстояваш общочовешките и национални интереси.

Животът на Ботев е поредица от избори, завърши зам.-ректорът на Софийския университет.

На честването присъстваха министърът на образованието Тодор Танев, заместникът му Ваня Кастрева, зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов и др. След официалните слова бяха поднесени венци и цветя от институции и граждани.