Започва операция по изваждането на цистерната с амоняк, която падна в коритото на река Нишава при дерайлирането на товарен влак край Пирот, започва днес. Очаква се тя да продължи поне пет дни, съобщи bTV.

На място има екипи на полицията. Пожарникари са обезопасили машините. Властите ще опитат да преместят част от цистерните. Четири от тях са се преобърнали, а други две са се наклонили.

Може да се наложи евакуация на хората в радиус от 500 метра до километър.

Не е ясно от колко цистерни изтича амоняк и колко тона от веществото са били превозвани.

Над 20 товарни влака изчакват в България заради инцидента в Пирот

Над 20 товарни влака изчакват в България заради инцидента в Пирот

Страната ни не можело да бъде обвинена за каквато и да било причина за влаковата катастрофа

"Беше страшно, все едно е паднала бомба, като в Хирошима. Локомотивът още работеше. Светлините светеха. Реших да отида към цистерните. Изведнъж започнах да дишам трудно, лицето ми пламна от топлина. Запитах се - къде съм тръгнал, и аз ли ще умирам. Обърнах се и тръгнах нагоре. Звъннах на спешна помощ, на полиция, на пожарната, за да кажа, че има още една жертва. Никой не дойде", коментура журналистът Ненад Паунович, открил тялото на загинал при инцидента турски гражданин, цитиран от bTV. Жертвите са общо две.

Според него жп линията не е в добро състояние. "Проблемът е в дървените прагове. Те са изсъхнали или изгнили. Защо не е направен ремонт? Сега обещаха март догодина", обясни Паунович.

"Тръгнах по пътя, видях катастрофирали автомобили, продължих и слязох към реката. И тогава видях човек да лежи в тревата, с лице към земята. За съжаление, беше загинал. Човекът е починал още вечерта в неделя, но никой не го беше открил, беше минал един ден от инцидента, не му беше помогнал. Оказа се, че това е братът на машиниста и той е от Турция", разказа той.

В пъти под допустимото са нивата на амоняк във въздуха у нас

В пъти под допустимото са нивата на амоняк във въздуха у нас

Това показват стойностите от мобилната станция на МОСВ на границата със Сърбия

Проби от водата от река Нишава са показали, че нивата на амоняк са в пъти над нормата - 1.95 mg/l. Властите уверяват, че въздухът над града обаче не е опасен.

БНР информира, че водите на река Нишава на места се оцветяват от изтичащия амоняк. Жителите на населените места в района и дори хората в Бела паланка в Ниш се притесняват дали водата ще е годна за употреба, по думи на Ненад Паунович пред националното радио.

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, който се излива в реката. Според властите това не създава екологични проблеми, но все пак съветват да не се използва водата от собствени водоизточници по поречието на Нишава.

Не се отчита пренос на амоняк от Сърбия към България

Не се отчита пренос на амоняк от Сърбия към България

Не са отчетени замърсявания

В района на инцидента разследващи и експерти изясняват причините за дерайлирането на композицията с 21 цистерни с произведен в Девня амоняк, който е трябвало да бъде доставен на завода за изкуствени торове в град Шабац в Сърбия.

МОСВ съобщава, че според данните от мобилната автоматична измервателна станция край Калотина няма превишения на нормите за амоняк, сероводород и на основните показатели за качеството на атмосферния въздух - озон, азотен оксид и диоксид, серен и въглероден диоксид.

Екип на Изпълнителната агенция по околна среда следи на място качеството на въздуха. Мобилната станция е позиционирана в непосредствена близост до граничния пункт край село Калотина след инцидента.

В Сърбия дерайлира и влак с фосфорна киселина

В Сърбия дерайлира и влак с фосфорна киселина

Това е вторият подобен инцидент в западната ни съседка в рамките на дни