Доброволци от областните организации на Българския червен кръст (БЧК) взеха участие в демонстрация на действия при наводнения.

В симулацията участваха доброволци от организациите на БЧК в 22 области у нас. Към тях се присъединиха и доброволци от Северна Македония.

Идеята на демонстрацията е взаимопомощ, както сподели пред общественото радио директорът на дирекция "Мениджмънт" към БЧК Ясен Сливенски.

"Целта е да могат да работят от различни области хора, които се познават, но в една такава обстановка, която е близка до реалната да могат да се сработят и да работят при необходимост заедно на дадено място, където се налага", посочи той.

Снимка 428072

Източник: БГНЕС

Симулацията се проведе във водите на опасната река Струма, край Кресна.

Преди доброволците да спасят на рафтърите, те помогнаха неумел плувец, който влезе в реката и беше помъкнат от буйните води. Мъжът успя да изплува до брега, където беше посрещнат от екипа на БЧК, като демонстрацията му струваше счупен крак, пише БГНЕС. Създалата се ситуация доказва колко може да бъде опасна реката.

Според доброволеца Борис Захариев реката не е място за плуване. Той даде ключови съвети в случай, че човек изпадне в беда при инцидент в бързи води.

"Краката по течението и главата да е нагоре, за да може да вижда какво го очаква надолу. Ако иска да излезе от реката, насочва си главата към дадения бряг, към който иска да излезе, влага усилия, за да може да преплува и да излезе", каза доброволецът.

Демонстрацията е в рамките на тренировъчен курс и е част от проявите от "Седмица на водното спасяване" 2019 година.

Снимка 428071

Източник: БГНЕС