Новосформирана коалиция "Достъпност", обединена с меморандум за достъпност в Република България, ще се бори за постигане на по-достъпна среда за хората с увреждания у нас, майките с деца и възрастните българи.

Целта на този меморандум е да събере силите на всички, които искат да направят страната ни по-удобна за хората с увреждания. "Всички, подписали меморандума, формират коалиция "Достъпност", чиято цел е осигуряване на реална и безусловна достъпност за възрастните хора, за майките с деца, за хората с увреждания ", гласи член 1 на въпросния меморандум.

Цялото му съдържание бе представено на пресконференция от обединителите се различни организации, които са автори и ще бъдат участници в новата коалиция.

Достъпността не е прищявка. Тя е необходимото условие всеки индивид да развие потенциала си. Достъпността е неоспоримо право и потребност за всяко човешко същество", заяви председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев.

Той разказа, че целта е да се обединят усилия и с този меморандум да се постигне архитектурна достъпност, транспортна достъпност, достъпност до услуги, достъпност до информация, достъпност до образование.

От коалиция "Достъпност" изрично уточниха, че документът е отворен и всеки може да се присъедини към него. С това си присъединяване обаче той се ангажира да поддържа връзка с останалите партньори и да търси контакт с държавни институции, общини, неправителствени организации за постигане на целите.

"Коалицията настоява за адекватно прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания", е записано още в меморандума. Друго желание на коалицията е създаване на орган за оценяване на достъпността и така нито един архитектурен или транспортен обект да не бъде въвеждан в експлоатация без да има оценка за достъпност.