Спешно писмен въпрос от първостепенна важност до еврокомисаря по опазването на околната среда Ставрос Димас са внесли евродепутатите Филиз Хюсменова и Владко Панайотов от ДПС.

Те питат при какви обстоятелства се разрешава цианидна инсталация за добив на злато да се изгради в центъра на град с над 160 хилядно население и въпреки протестите на хората.

Питането е следствие от въпросите и противопоставянето на много избиратели, че в идеалния център на Кърджали започва производство за преработка на полиметални руди по цианидна технология, а жилищните сгради са на по-малко от 300 метра от промишления обект.

В писмото да Ставрос Димас се посочва, че от две години "Горубсо" - Кърджали АД инвестира в цианидна инсталация в разрез с категоричното становище на местните власти, че гражданите ще бъдат изправени пред неподозирани рискове за здравето и живота им.

Оценките на редица институции и независими експерти също са негативни, но в понеделник, на 5 октомври в Министерството на околната среда и водите в София механично е приета оценка за въздействие на околната среда.

Евродепутатите очакват еврокомисаря Димас да отговори как и защо се разрешава стотици семейства да отглеждат децата си и да дишат вредни емисии от прах, циановодород и други отпадъци.

С оглед на съществуващото европейско законодателство Хюсменова и Панайотов питат как и при какви обстоятелства на територията на ЕС се разрешава бизнес интереси да се налагат над доказаното обществено мнение и над грижата за европейските граждани.