Жителите на столичния кв. "Дружба" се вдигнаха на девети протест заради затварянето на пешеходен път. 

Става въпрос за пътя между "Дружба" 2 и "Дружба" 1. Пътеката попада в частен имот. Хората от квартала искат отварянето на пешеходния път.

Хората обвиняват за хаоса общината и са решени на още бунтове, въпреки уверенията на кмета, че решение се търси.

Десетки гневни жители посрещнаха кмета на район "Искър" Ивайло Цеков. Чуха се и призиви за оставка на кмета.

Дружбенци в момента рисково пресичат бул. "Цветан Лазаров", обикалят 800 м, за да могат да стигнат между двата столични квартала и голям хипермаркет в района. Сега хората преминават там, където няма светофар или пешеходна пътека, защото алеята съобразена с другите транспорти връзки беше затворена на 7 декември 2016 г. Тогава се появи табелка, на която беше съобщено, че пътеката ще бъде отворена на 20-ти декември 2016 г. в реституирания имот. Местната власт не реагира в защита на обществения интерес и тази изключително важна пешеходна връзка е затворена и до днес.

Протестът на дружбенци е подкрепен от "Сдружение Азбукари" и гражданската платформа "Българи за България". За ситуацията в "Дружба" 2 е сезиран и омбудсманът на Република България - Мая Манолова.

Последната демонстрация събра стотици недоволни, като в проявите се включват и жители от други квартали. 

През март стана ясно, че под натиска на протестиращите е задействана процедура за промяна на ПУП (Подробен устройствен план). Той трябва да даде възможност на отчуждаването на земята, където минава пътя и тя отново да стане общинска, така пътната връзка може да бъде възстановена.

Следващият десети протест на дружбенци ще бъде на 17 май (сряда) от 18.30 часа, пред затворения път от страната на Кауфланд.