"За мен е чест за поредна година да връчим наградите на най-добрите военни спортисти. Те са плод на усилия и труд във време, в което целият свят е стресиран от вируса Covid-19, а в такива условия не е лесно да се спортува".

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по награждаване на победителите в крайното индивидуално класиране от държавните военни шампионати по ски, дуелна и щафетна стрелба, тактическа стрелба, ориентиране, военен многобой, волейбол и футбол на малки врати.

"Аз съм изключително щастлив и съм ви благодарен, че в това време вие сте положили усилията, въпреки пандемията, въпреки ограничителните мерки, да постигнете високи резултати", каза министърът на отбраната, който награди десетте най-добри военни спортисти заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

В словото си министър Каракачанов подчерта още, че в историята на Българската армия е имало много предизвикателства, с които българските воини са се справяли с чест. "Тя не се уплаши от Османската империя - победи и превзе Одрин. Не се уплаши от Британската империя и я размаза на Дойран, не се уплаши от Руската империя и побеждаваше в Добруджа. Една пандемия не може да уплаши българските воини - спортисти. Убеден съм в това", категоричен беше министър Каракачанов.

Министърът на спорта Красен Кралев подчерта огромното уважение и подкрепа от страна на министерството на младежта и спорта към военния спорт. "Поздравявам всички с постигнатите резултати. Спортът е бил винаги в основата на подготовката на Българската армия. Благодаря на Националната военна спортна федерация, затова че положи големи усилия да проведе 90% от спортния календар през изминалата трудна година", подчерта той.

Министрите Каракачанов и Кралев връчиха купите и поздравиха отличените спортисти, треньорите, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и заместник-командира на Военновъздушните сили генерал-майор Петьо Мирчев за успехите, постигнати от техните отбори в държавните военни шампионати за изминалата година.

През 2020 г. се проведоха почти всички държавни военни шампионати, включени в спортния календар на Министерството на отбраната (въпреки препланирането на цялата спортна дейност за годината заради разпространението на Covid-19).

В спортни състезания на национално и на международно ниво българските военни спортисти завоюваха призови места. Военнослужещи и цивилни служители се включиха и в състезания, организирани от федерации, лицензирани от Министерство на младежта и спорта.

Днес с плакет за постигнати национални и международни отличия в спорта през 2020 г. бяха отличени още военнослужещи и цивилни служители от системата на отбраната, треньори, военнослужещи, занимавали се активно със спорт, и проявили доблестни постъпки през изминалата година.

В олимпийската 2021 година бяха отправени пожелания за класиране и успешно представяне на Олимпийските игри в Токио на българските военнослужещи и цивилни служители, които са към Центъра за елитен спорт, и в момента са на предолимпийски лагери. Церемонията в зала "Тържествена" на Министерството на отбраната премина при спазване на противоепидемичните мерки.

Десетте военни спортисти на 2020 г., наградени с плакет за постигнатите високи спортни резултати в Държавните военни шампионати през 2020 г,. са:

ЖЕНИ

  1. Младши сержант Лидия Петкова от военно формирование 32 990 - Пловдив;
  2. Майор Ваня Хаджиева от военно формирование 38 040- София;
  3. Редник Яница Тодорова от военно формирование 22 450 -София;
  4. Редник Радостина Колева от военно формирование 22 450 - София;
  5. Редник Цветелина Хаджийска от военно формирование 32990 - Пловдив.

МЪЖЕ

  1. Младши сержант Георги Кирилов от военно формирование 32 990 - Пловдив;
  2. Редник Лало Боримечков от военно формирование 32 990 - Пловдив;
  3. Ефрейтор Борислав Русев от военно формирование 22 450 - София;
  4. Майор Атанас Овчаров от военно формирование 46 430 - София;
  5. Младши сержант Радостин Капуджиев от военно формирование 22 450 - София

Първите три отбора в крайното отборно класиране от държавните военни шампионати за 2020 г. са:

  1. Отбор на Съвместното командване на специалните операции (73 точки);
  2. Сборен отбор на Сухопътните войски (71 точки);
  3. Отбор на Военновъздушните сили (68 точки)