В София и Одрин ще бъдат издигнати паметници на първия български екзарх, виден политик и общественик Антим І.

Днес видинският митрополит Дометиан освети мястото в Одрин, където до няколко месеца ще бъде поставен паметникът на Антим І.

Паметникът на Антим І в Одрин ще бъде издигнат в двора на една от двете български църкви - „Св. св. Константин и Елена". За освещаване на мястото е избран храмовия празник, на който се стекоха стотици българи.

Инициативата е на Съюза на тракийските дружества в България. За целта е създаден инициативен комитет, на който доц. Любчева е съпредседател.

Дейността по изграждането на паметниците е подкрепена и от парламента, тъй като Антим І е първият председател на Учредителното народно събрание, човек с огромни заслуги към родината, а все още няма паметник, който да го увековечи.

Същият паметник, освен в Одрин, ще бъде поставен и в София непосредствено до църквата „Свети Никола" и паметника на загиналите българи в битката при Одрин.

Автор и на двете скулптури ще бъде проф. Валентин Старчев, който е и автор на паметниците на друг велик патриот и борец за свобода Капитан Петко войвода.