Европейската комисия предложи промяна в политиката на Европейския съюз за одобрение на генно модифицирани организми (ГМО).

С тези промени страните получават повече свобода да решат дали да забранят или разрешат отглеждането на територията си на генно модифицирани растения, като в същото време се придържат към обща система за оторизация на позволени ГМО за ЕС като цяло.

Новата политика има за цел да сложи край на дългогодишните спорове между страните в ЕС, които подкрепят ГМО и тези, които им се противопоставят, заяви еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали.

По думите му приетите конкретни мерки предоставят на страните-членки повече свобода по отношение на култивацията на ГМО.

В момента ГМО се регулират в ЕС от две директиви. Едната се отнася до работа с ГМО в контролирани (лабораторни) условия, а другата е за освобождаване в околната среда за полеви опити и пускане на пазара на ГМО като продукти и съставки на продукти.

Принципът е всяко освобождаване в околната среда да се оценява конкретно за всеки случай, като се вземат предвид конкретните потенциални рискове за околната среда и здравето на хората.

Тази оценка се прави от Европейската агенция за безопасност на храните, която дава научни становища за въздействието и безопасността или опасността на конкретни ГМО сортове.

Плановете на Брюксел са страни, които са положително настроени към ГМО като Испания, Чехия и Холандия, да могат да ги отглеждат, като в същото време се отворят и нови пазари за големите компании за биотехнологии.

В същото време ще е законово уредено да има забрани за ГМО в страни като Австрия, Италия и Унгария.

Предложените мерки ще позволят на държавите-членки да забранят отглеждането на ГМО, но изтъквайки причини, различни от негативните им последствия върху човешкото здраве и околната среда, или техните социално-икономически въздействия.