Трябва да има контрол. Има закони, които предвиждат глоби за цапането в града например. Това заяви пред Нова телевизия екоактивистът Борислав Сандов по повод забраната за къмпингуване и заявката на ГЕРБ, че ще бъде поискана нейната отмяна.

Той е категоричен, че са необходими правила, но не и подобни забрани.

Сандов е получил уверение от министър Николина Ангелкова, че спорните текстове ще отпаднат. Днес или най-късно утре щели да бъдат внесени текстовете, които отменят забраната.

Екоактивистът е категоричен, че заложената в проекта на Закона за туризма глоба от 200 лева за палатка на плажа трябва да отпадне. Това касаело много фестивали. Всички рибари и хората, които отивали на семейна почивка през уикенда също щели да бъдат засегнати.

Сандов подчерта, че са съгласни, че трябва да има правила, но подобна категорична забрана била напълно нелепа. По мнението му първоначалният текст на закона бил добър. Обаче между първо и второ четене се появила лобистката идея – забрана за къмпингуване и паркиране на 100 метра от плажа. Борислав Сандов коментира още, че и в момента законодателството предвижда глоби за хората, които цапат и попита защо не ги глобяват.

От своя страна бизнесменът Ивайло Караньотов поиска да се разграничи от зелените. Той обяви, че е просто къмпингар, който е обиколил хиляди километри със своята каравана. Караньотов е категоричен, че в искането на протестиращите няма нищо политическо. Като обикновен гражданин той искал да ползва една от малкото останали в България екстри, а именно – да ходи свободно в природата.

Бизнесменът обяви, че във Франция в момента има 4800 къмпинга. Къмпингуването се насърчавало и в скандинавските страни като Финландия, Дания, Холандия. Стига да спазваш правилата, можело да къмпингуваш навсякъде.