Екологична катастрофа заплашва район Нови Искър. Причина за това е незаконното сметище в областта на летище Доброславци.

В петиция от Инициативния комитет и гражданите от Столична община, район Нови Искър, Община Нови Искър и град Нови Искър - кварталите "Комарица", "Славовци" и "Курило" и село Доброславци, както и редица екосдружения е записано, че „в периода от 20 май до 30 юни 2008 г. камиони, пълни с воняща земна маса са я извозвали в посока към летище Доброславци".

Според Снежинка Цветанова, председател на СНЦ „ЕКО Мрамор" в съдържанието на камионите е било земна маса, собственост на „Софарма" АД.

При проверка на инициативния комитет, чийто член е Цветанова, са установили, че тази земна маса е силно токсична и вероятно съдържа вещества като формалин, анилин, диметилов сулфат, нитрити и др.

Изсипаният товар е с кубатура около 60 хил. до 100 хил. кубични метра и се намира в дере срещу портала на летище Доброславци, на километър от основния път Нови Искър - село Доброславци във водосборна зона. Местността, в която е изсипан опасния отпадък носи името Меча ровина.

От сдружение „ЕКО мрамор" и от инициативния комитет нееднократно са сезирали прокуратурата, министерство на околната среда и водите, министерство на извънредните ситуации и общинските и районните кметове, които имат отношение по въпроса.

Те представиха пред медиите докладна записка от кмета на с. Доброславци до кмета на район Нови Искър Валентин Котов, в която е записано: че „Местността Меча ровина ежедневно се замърсява със строителни и битови отпадъци. Предлагам (Ви) да бъде засипано рекултивирано със земя."

От Инициативния комитет на гражданите в засегнатите райони настояват незаконното сметище с опасни материали да бъде премахнато, „Софарма" със свои средства да извози опасната земна маса. Те бяха категорични, че няма да се задоволят само с глоби за виновниците.

По думите на членовете на комитета в района на сметището няма растителност от близо 4 месеца. Те отбелязаха факта, че близостта на сметището до вододела на река Блато би могъл да доведе до изключително големи екокатастрофи.

Снежинка Цветанова беше категорична: „Всички ще умрем от рак, ако това не се изчисти."

Тя отчете факта, че всички, които са били в близост до сметището са получили замайване, гадене, сърбежи по кожата и метален привкус в устата в следствие на не повече от 15-минутен престой там. Тя отбеляза: „Живота на нас и нашите деца е заложен на карта."

От инициативния комитет нарекоха екокатастрофата в района на Нови Искър терористична заплаха. Днес те внасят в ДАНС всички документи досега по случая като настояват агенция „Национална сигурност" да вземе съответните мерки и да сезира всички отговорни институции за бързото решаване на проблема.

News.bg ще продължи да следи случая.