През последните две години в Средна гора са унищожени над 10 хиляди декара широколистни гори.  Става дума за десетки, дори хиляди кубика дърва годишно, с които са се облагодетелствали приближени на ДПС фирми,

Това съобщиха от сдружението „Зелени Балкани".

При проверка на неправителствени организации на 14 юли в лесничейството на Павел баня, е установена незаконна сеч, извършвана с мълчаливото съгласие лесничеите, категорични са природозащитниците.

Проверката е предизвикана от сигнали на граждански за защита на горите в района. Тя е извършена от експерти на Съюза на лесовъдите-ветерани от Велинград, сдружението „Зелени |Балкани" и неправителствената организация „За чиста Розова долина"-Казанлък.

Установено е, че в местността Буков дол фирма „Бесоолу" извършва незаконна сеч в 60-70-годишна букова гора. През масива са прокарани пътища за камионите, които са нанесли допълнителни вреди на природата. Освен маркираните през 2006 г. дървета, незаконно допълнително са поставяни знаци и на други, което не е санкционирано от лесничейството.

В друго сечище  от бук, дъб и габър, са намерени 24 кубика дърва, получени същия ден, като избирателно са изсичани дъб и габър, при което на много места се е стигнало до  гола сеч. Покрай целия път на извозване на дървесината безогледно са изсичани дървета.

При проверката работещите на мястото роми са избягали.

На пункта на дървопреработвателната фирма „Габровница" в Горно Съхране горските стражари са заявили, че документите с които камионите на „Бесоолу" извозват материалите са изрядни, а материалите надлежно маркирани.

Според проверяващите, това означава, че лесничейството в Павел баня узаконява престъпленията на фирмата и не извършва контрол в сечищата.

„Въпреки установените престъпления на фирмите „Габровница" и „Тоат" и техните подизпълнители - фирмите на „Бесоолу" при добива, извозването и преработката на дървесина, те са оставени да работят безнаказано". - коментира Константин Дичев от „Зелени Балкани".  

За нарушенията са сезирани всички заинтересовани институции, включително министър-председателят Сергей Станишев и главният прокурор Борис Велчев, но безчинствата продължават, коментират природозащитниците.

Преди около три седмици  е уволнен директорът на лесничейство  Павел баня, но по данни на еколози, макар и в по-малки мащаби, камионите продължават да извозват незаконно изсечена дървесина.