Еколози от коалиция "За да остане природа в България" подготвят жалба до ЕК, в която твърдят, че министърът на околната среда и водите подписал тайно екологична оценка за природен парк "Странджа".

Според тях тя е в полза на одобрения нов общоустройствен план на община Царево, съобщи БНР.

Екологичната оценка за "Странджа" не е обявена публично за обществеността и така скрито се разрешава строителството в природния парк, коментира Константин Иванов от природозащитната организация ВВЕФ.

Според него тази оценка от края на юли досега тя не е била показвана никъде. Еколозите се съмняват дали изобщо има такава екологична оценка, което поставя под съмнение промените в общоустройствения план.

Заместник- министърът на околната среда Чавдар Георгиев отговори, че оценката за общоустройствения план на община Царево е била прозрачна. Той заяви, че с екологичната оценка не се разрешава строителство и тя не е била тайна.

"Нито една организация до този момент не е поискала да получи текста на решението", съобщи Георгиев.

Със заповед на министъра на регионалното развитие новият общоустройствен план на община Царево е публикуван в "Държавен вестник". Той отваря вратата за застрояване на цялото крайбрежие на Черно море около Царево, Ахтопол, Синеморец и Резово, заявяват еколозите.

Ще се унищожат около 30% от местообитанията на птици и други видове. След като общоустройственият план на Царево бе одобрен от Висшия експертен екологичен съвет в края на юли, авторът арх. Калин Тихолов коментира, че ще се урбанизира по-малко от 1% от територията на природен парк "Странджа".