Природозащитната организация "Граждани за Рила" даде импровизирана пресконференция във връзка с продължаващата драстична инвазия в Националния парк "Рила".

Еколози се събраха край езерото Бъбрека, за да протестират срещу закриляни от държавата инвеститори.

Пресконференцията се провежда на платото до езерото Бъбрека в циркуса на Седемте pилски езера. За по-малко от час еколозите събраха повече от 200 подписа в подкрепа на каузата си.

Акцията им започна след тържествената "Паневритмия", с която Бялото братство отбеляза настъпването на космическата Нова година. 

На информационен щанд природозащитниците предоставят информация за осемте проекта за ски курорти в Рила и закононарушенията при тяхното изграждане. Пресконференцията ще е до информационния щанд.

На 22 август предстои инициирана от "Граждани за Рила" проверка на долната площадка на незаконно строящия се от фирмата - инвеститор в ски курорта, "Паничище-Езерата-Кабул", "Рила спорт лифт" от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Еколозите съобщиха, че са изпратили покана до премиера Сергей Станишев да присъства на проверката и да се запознае с резултатите.

Точно една година след първите протести за Рила строителството продължава, а министрите и всички държавни институции мълчат. Документите и картите доказват категорично, че строителството в Рила нарушава закона.

До този момент са събрани над 150 000 подписа на български и чужди граждани с искане за спирането му. Докато българските власти нехаят, Европейският съюз започна наказателна процедура срещу България.