Специалисти и еколози завеждат дела срещу община Бургас за екопрестъпление. Причината е заповед на кмета Димитър Николов за изсичането на около 200 дългогодишни дървета в града.

Инициативен комитет от граждани и различни екологични организации е свикал пресконференция по повод изсичането на дърветата.

На нея е било обяснено, че администраторите, дали нареждане за сечта, са нарушили редица законови и подзаконови актове, посочват организаторите.

Тъй като в случая става въпрос за масово унищожаване на стотици над 60 годишни дървета, престъплението срещу околната среда е особено фрапантно и непоправимо и за него ще бъде заведено дело пред Административния съд срещу Община Бургас, категорични са еколозите.

Те допълват,  че за всяко унищожено дърво ще търсят над 20 000 лв. обезщетение за  както те се изразяват „накърнения обществен интерес".

Получените пари ще бъдат дарени изцяло за засаждане на нови дървета и за озеленяване, заяви икономистът Димитър Байрактаров от Инициативният комитет.

Той допълни, че комитетът „ще направи гранитен паметник с имената на виновниците за екокатастрофата, на която е подложен градът".

Така в бъдеще жителите на Бургас ще знаят кои са палачите на растителността и белите дробове на града, допълват еколозите.

Те уточняват, че след подадения сигнал за изсичане на дърветата областният управител Любомир Пантелеев е изпратил спешно писмо до кмета на Бургас за спиране на започналата сеч на старите дървета в центъра на града. Пантелеев е изпратил подобен сигнал за незабавна проверка и до директора на РИСОВ Симеон Симеонов.