Над 660 подписа е събрала неправителствената организация "За да остане природата в България" в подписка срещу лова на президента Георги Първанов по време на посещението му в Узбекистан.
Това съобщи БНР.

Организаторите обясниха, че настояват държавният глава да върне отстреляния трофей и да се извини за постъпката на българския и на узбекистанския народ.

Подписката ще бъде изпратена до президента, до председателя на Европейската комисия Жозе Барозо, външния министър на България Ивайло Калфин и държавния глава на Узбекистан Ислам Каримов.

От ДСБ заявиха, че ще подкрепят искането на неправителствената организация и настояха да се оповести колко са отстреляните от президента животни и колко е струвало това на данъкоплатците.

Припомняме, по време на посещението си в Узбекистан президентът Първанов е отстрелял планински козел - архар, който е сред защитените видове в Червената книга.

По този начин българският държавен глава е нарушил закона, но нищо не последвало, тъй като имал официално разрешение от „любезните домакини".