Oт 1-ви до 10-ти септември 2007 г. сдружение „Зелени Балкани" ще проведе 15-тата работна ваканция на територията на защитената местност „Поморийско езеро".

Целта на бригадата е подобряване гнездовите местообитания на редки и световно застрашени видове водолюбиви птици, както и изграждане на изкуствени острови за загнездване на птиците.

С поддържащите и консервационни дейности на природозащитниците колонията от гнездещи гривести рибарки на Поморие е единствената на Балканския полуостров.

Поморийско езеро е естествена солена лагуна, разположена на големия трансевропейски миграционен път на птиците - Via Pontica.

Езерото е територия с високо биологично разнообразие и местообитание на редки и застрашени видове растения и животни, в това число и на световно застрашени видове птици.

От 2001 г. езерото е обявено за защитена територия, а световното му природозащитно значение се потвърждава от включването му в списъка с обектите, приоритетни за Рамсарската конвенция.

Независимо от малкия си размер почти 800ха  езерото предоставя подслон на над 260 вида птици.

Езерото и прилежащите територии са част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и част от световната мрежа на Орнитологично важните места за птиците.