Коалицията „За да остане природа в България" изразява остро несъгласие с натиска върху правителството, оказван от синдикатите и местната власт в община Гълъбово, който цели да не се спазват екологичните норми и законодателство на България и Европейския съюз заради фирмата „Брикел".

От коалицията напомнят, че собственикът на „Брикел" е предпочетел да не спазва европейските ограничения за изхвърляни вредни емисии и да не инвестира в пречистващи съоръжения, а направо да затвори предприятието след изтичането на гратисния период.

Като коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" отхвърля предложенията на протестиращите от „Брикел" да се предостави незаконна държавна помощ от над 100 млн. лева от държавния бюджет за осигуряване на квоти за парникови газове.

"Това е неспазване на европейските директиви и ще доведе до глоби от Европейския съюз. И всичко това, за да се осигури бизнеса на офшорната фирма, регистрирана в Лихтенщайн, която е собственик на „Брикел", посочват от екологичната организация.

Припомняме, "Брикел" е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, срещу когото се води дело за укриване на данъци. От началото на тази седмица работниците протестират всяка сутрин заради затварянето на предприятието.

Причина за мярката обаче е неизпълнението на екологично задължение за изграждането на сероочистваща инсталация на три от котлите.