Пред сградата на Европейската комисия в Брюксел граждани и екологични организации от няколко европейски страни се събират, за да внесат в европейските институции подписката за Рила.

До този момент под нея са се подписали повече от 145 000 граждани.
Европейски депутати от групата на Зелените също ще демонстрират подкрепата си за каузата.

Петицията настоява българската държава да спре незаконното строителство над Паничище на територията на Национален парк Рила и проектозащитена зона «Рила-Буфер».

Рила съхранява уникално за Европа и света природно и културно наследство. Строителството на път, лифт и просеки за 3 писти и лифт, са само началото на мащабен проект за ски курорт „Паничище - Езерата - Кабул", предупреждават от коалицията „За да остане природа в България".

Мълчанието на българските институции и нежеланието им да прекратят драстичните закононарушения в Рила накара българските граждани и гражданско общество да потърсят подкрепа от европейските институции в Брюксел.

От август до момента хиляди граждани участваха в над 50 акции за Рила в София, Варна, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Перник, Благоевград, Шумен и други градове в България", посочват още от сдружението на неправителствени организации.

Подписката и инициативата има подкрепата на евродепутатите Маргарете Аукен и Давид Хамърщайн, които вече зададоха 8 въпроса в Европейския парламент за всеки от проектите за ски курорти в Рила.

В акциите за спасяването на Рила участват и неправителствени организации от цяла Европа.
Според A SEED Европа, Холандия „проектът нарушава драстично европейските директиви за Натура 2000 и 9 български закона. Реализицията му сериозно би застрашила крехкото равновесие на екосистемите и ландшафта в района Седемте Рилски езера.

Давид Моран, председател на организация „Франция - Рила", посочва, че кампанията за Рила трябва да се разглежда в контекста на борбата с корупцията в България