В изненадващо противопоставяне между габровци се превърна пресконференция, чиято тема беше нередностите в ОВОС, свързани с изграждането на обхода на града и тунела под връх Шипка.

Тя бе организирана от инициативен комитет от живеещи в района на започналия наскоро своето изграждане обход, както и фонда за дивата природа WWF. На събитието присъстваха и журналисти от местни издания, които проявиха своето учудване защо пресконференцията не е проведена в Габрово.

Участие в събитието взе и бившият депутат от региона и от левицата Татяна Дончева, която също се почуди защо преминаването на планираното обходно трасе създава такива проблеми за инициативния комитет.

Инициативния комитет в лицето на местния жител Николай Николов и еколозите от WWF в лицето на Катерина Раковска заявиха, че настоящото трасе на обходния път преминава само на 2.7 километра от центъра на града и по този начин няма да се постигне желаното облекчаване разтоварване на централната част на населеното място.

Трасето, на което наскоро първа копка удари президентът Росен Плевнелиев, преминава през няколко квартала и по този начин става опасно за живущите там.

Срещу тази теза се изказаха габровските журналисти и Дончева, според които на мястото има 5-6 къщи. По-късно председателят на Агенция "Пътна Инфраструктура" Лазар Лазаров заяви, че тези собственици ще получа своите обезщетения от АПИ.

Според Раковска планираното трасе на тунелът под в. Шипка е опасно за околната среда и за нейните обитатели в природния парк Българка. Тя посочи, че там има семейства от кафяви мечки, от вълци, като наскоро дори са открити следи от рис, за който се смяташе че е изчезнал от тези територии.

Адвокат Александър Коджабашев заяви, че в момента във Върховния административен съд се води дело срещу решението за издаване на ОВОС и на 2 октомври ще има ново заседание. Той изрази надежда, че съдът, след като вече се е запознал с някои ключови експертизи, ще постанови отмяна на решението за издаване на положителен ОВОС.

От своя страна Лазар Лазаров заяви пред журналисти, че това съдебно дело забавя усвояването на европейските средства за обхода на Габрово и това може да доведе до невъзможност за тяхното усвояване.