"Чрез изгарянето на битовите отпадъци богатите - стават все по-богати, а бедните все по-бедни".

Това твърди световноизвестният немски еколог проф. Арманд Льове, който е на посещение у нас и ще участва в пресконференция, посветена на сериозния проблем със справянето с битовите отпадъци в България.

Проф. Льове обяснява своето твърдение с факта, че таксите за изгаряне всяка година растат, т.е. за едни печалбата расте, а населението - обеднява.

„Веднъж гражданите трябва да плащат за балирането на отпадъците (30 - 40 евро/тон), а след това и за изгарянето им (около 120 - 150 евро/тон).
Получава се много висока сума - между 170 и 240 евро/тон.
Така е и в Германия, споменатата технология струва 185 евро/тон, обясни екологът, цитиран от БТА.

Запитан дали има алтернатива на тези суми, той заяви, че новите рециклиращи технологии струват много по-евтино.
По думите му има такива, при които целият процес струва до 30 евро/тон. „Дори при някои от тях се получава и краен продукт, който може да бъде продаден и да генерира допълнителни приходи.

Именно крайният продукт - почвен подобрител, позволява дори старите терени от сметища да бъдат обработени и възобновени", казва съветникът към Световната здравна организация, член на "Гринпийс" и лектор и преподавател в международни университети.

Според него основното, което трябва да се знае, е, че отпадъците не бива да бъдат изгаряни или превръщани в горивен материал.
„По този начин България ще може да се спаси от грешките на Европа в миналото", посочва екологът.

Проф. Льове обясни, че в миналото изгарянето на битовите отпадъци е било актуално, защото тогава е нямало друго решение.

„Но днес това вече не е така. Днес има модерни, безвредни и безотпадни технологии, които опазват околната среда и здравето на гражданите", обяснява екологът и допълва, че изгарянето е остарял и вреден метод, при който се отделят над 180 вида отровни диоксини.

Коментирайки публикациите в българските медии, че тази технология (берлинската,бел.ред.) е безвредна и без горене на сметта, той заяви, че това не е вярно.
„Посочената технология представлява компостиране и като краен продукт от него се получават брикети със съдържание на много високи стойности на тежки метали", каза още проф. Льове.