Посолството на Република Гърция в България ни информира, че във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон", задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП "Кулата-Промахон" до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 часа.

Това съобщават от външно министерство.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли.

Гръцкото посолство информира също, че новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано до сега - от 14 юли.

Припомняме, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон", по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция.

От 14 юли влизането в Гърция през България е само с отрицателен тест за COVID-19
Обновена

От 14 юли влизането в Гърция през България е само с отрицателен тест за COVID-19

ПСР тестът трябва да е в рамките на 72 часа преди посещението

Гръцкото посолство уточни днес, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата

Мерки за пресичането на пандемията

За улеснение на българските граждани МВнР публикува списък с лицензираните лаборатории у нас за извършване на тестове за коронавирус, който е достъпен на официалния ни сайт, както и на сайтовете на посолството ни в Атина и на Генералното консулство в Солун на следните линкове:

https://mfa.bg/bg/situationcenter/25986

https://www.mfa.bg/embassies/greecegk/news/25984

https://www.mfa.bg/embassies/greece/news/25983