Първите пет елена лопатаря, обитавалии временното заграждение до с. Тинтява в Източните Родопи, наскоро бяха пуснати на свобода, обявиха от проекта „Новото тракийско злато".

Освободените животни се чувстват много добре и започнаха да опознават района, като се държат близо до оградата и водоизточниците там. През октомври към тях ще се присъединят още 25 животни.

Първите животни бяха доставени във временната ограда през януари 2013 год. от Ловно стопанство „Студен кладенец". Разселването на елените е резултат от сътрудничество между „Новото тракийско злато", Националното ловно рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България и Ловно-рибарското дружество „Сокол"- Крумовград, чиято цел е след десет години в долината на Бяла река и рида Мъгленик да има многобройна популация от елени лопатари.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие.

Добре се развиват и освободените в началото на 2013 благородни елени в Ловното стопанство „Студен кладенец". Едно тазгодишно малко е виждано редовно в центъра на стопанството, а наблюдения на местни жители предполагат наличието на още няколко малки в Бойник планина. Възрастният мъжки прави значителни миграции извън строго охраняваната зона и екипът на проекта се надява, че той няма да стане жертва на бракониери.

Екипът на „Новото тракийско злато" и ЛРД - Крумовград ще следи за адаптацията на животните и недопускане на бракониерския им отстрел.

„Новото тракийско злато" e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

„Новото тракийско злато" е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм