Има нужда от въвеждане на вероучение в училищата, заяви пред БГНЕС белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

Той изтъкна, че от Светия Синод настояват за въвеждане на този предмет в училище от години.

"Нужда има. Въпросът е по какъв начин това да стане факт в нашето образование, а именно предметът "Религия, християнство, православие" да стане задължителен", каза епископ Поликарп. 

60 % подкрепят идеята за въвеждане на вероучение

60 % подкрепят идеята за въвеждане на вероучение

И сред младите, и сред по-възрастните

По думите му от Синода се стремят да насърчат и свещениците, и преподавателите по религия, а и обществото, за да дойде момента, когато вероучението ще стане задължителен този предмет. "Това е желание на Негово светейшество Неофит и Светия синод", казва епископ Поликарп.

Според викария на патриарха и софийски митрополит Неофит, най-светлият, най-празничният, най-богатият празник за всеки православен християнин е Рождество Христово. Това е един празник, който е духовно богат, един празник, който ни дава надежда, изпълва ни със силна вяра и ни обгражда с любов.

"Чрез този празник ние се докосваме до Бога, до неговата милост. Той се грижи за нас, грижи се за нашето спасение, за нашето преуспяване и чрез своята милост ни дарява с всичко онова, което ни е необходимо за спасение и вечен живот. В тези прекрасни рождественски дни нека всеки един от нас обърне внимание на духовното, на смисъл на празника", призова белоградчишкият епископ. 

Вероучението дава морал от друга категория, твърди Горан Благоев

Вероучението дава морал от друга категория, твърди Горан Благоев

В училищата, където се учи религия децата били по-осъзнати

По думите на епископ Поликарп Рождество Христово не е мит, не е легенда, а е исторически момент. Това събитие е било в човешката история, допълни той. 

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Екипът на news.bg пожелава на своите читатели много здраве, надежда и вяра...