Евангелистите имат поне 10 съображения за отмяна на Закона за вероизповеданията.

Сред тях - забраната за финансиране на вероизповеданията от чужбина, забрана да се отварят духовни училища, забрана за чужденец, който е служител на някакво вероизповедание да служи сам в България, без да бъде съпроводен от друг българин и други.

Това заяви за news.bg Владимир Райчинов, заместник-председател на Обедини евангелски църкви (ОЕЦ).

Свобода за вярата искат протестанти и евангелисти
Обновена

Свобода за вярата искат протестанти и евангелисти

Те настояват за отстояване на конституционните права и свободата на вероизповедание

Той припомни, че разширеният състав на работната група на Комисията по вероизповедания в Народното събрание е отстранил някой от нещата, срещу които се обявяват протестантите. Имало обаче неща, които все още не са махнати, а са засилени.

Най-сериозната точка в проектозакона е, че се поставя изискването една религиозна общност да получи юридическо регистриране, ако има минимум 300 души.
Райчинов поясни, че новите промени, които касаят проектозакона за вероизповеданията на второ четене са, че ще има нов праг, който е 3 000 души, а не 300.

"Ако законът влезе със задна дата, на много от сегашните вероизповедания ще им бъде прекратена регистрацията и ще бъдат закрити", изрази притеснението си Райчинов и допълни, че от църквата не искат да има такива рестрикции.

Той се закани, че ако исканията на протестиращите не бъдат чути от управляващите, евангелистите ще се обърнат към Европейския съд за правата на човека.

"Този вид институции със сигурност ще бъде задействани, но на този етап не бихме могли да ги уведомим, защото няма факти и приет закон. В момента обаче е задействан дипломатически натиск от партньори от големи и световни евангелски организации", даде да се разбере Райчинов.

Изпратени са много писма и до български и европейски дипломати, които са притеснени за ситуацията с така наречения религиозен закон в България.

Зам.-председателят на Обединените евангелски църкви изрази притеснението и загрижеността си, защото от църквата не са сигурни какво мислят политиците и каква е тяхната цел с внесените промени в Закона за вероизповеданията.

"Настоящия закон върши перфектна работа, но когато бяха внесени двата законопроекта, мотивите зад тях бяха, че е нужна борба срещу радикалния ислям и терористичните групи", изтъкна Райчинов.

Той добави, че възражението на евангелистите е, че има предостатъчно закони в България, като НК и НПК, които филтрират тероризма и се занимават с неговите дела.

Законът за вероизповеданията има за цел да регулира взаимоотношенията между вероизповеданията, но не и да натоварва дирекция "Вероизповедания" с това да преценява кой е терорист и кой не, заключи Райчинов.