Между 50-60 литра на квадратен метър е падналият дъжд само в рамките на час. Така столичният булевард Йорданка Фандъкова коментира пред журналисти щетите от снощния порой.

12 дървета са паднали вследствие на бурята в различните паркове на София, като екипите на дирекция "Зелена система" работят по отстраняването на множество клони и паднали дървета.

Тя призова всички строителни обекти да бъдат обезопасени и всичко, което би представлявало риск в една такава обстановка. Продължава почистването на уличните платна, почистване на шахти, отводняването на тулена на Лъвов мост, почистване на подлезите по бул. "България" и "Гоце Делчев", миене на участъци от улиците и други. "Работата продължава и всички епики са на терен", увери Фандъкова.

Пускат движението по бул. "Асен Йорданов"

Пускат движението по бул. "Асен Йорданов"

Ремонтите по тротоарите продължават, но се облекчава трафикът

Столична община се подготвя и са следващите предизвикателства, но е важно да бъдем и внимателни, добави тя. 

Движението на метрото е нормално и не спирало по време на бурята. Четири от метростанциите били най-много наводнени, сред които НДК. Във всички ниски части на града се получи наводняване. Много са сигналите за наводнени мазета и гаражи в южната част на града. Продължава въстановяването на електроподаването в няколко района и Фандъкова има уверението на ЧЕЗ, че са на приключване. Все още около 500 абоната нямат електричество, посочи кметицата.

По думите й проблемът не е в подлеза на един от най-много наводнените участъци - "Лъвов мост", а в колектора, който продължава да причината наводняване на подлеза. За това Фандъкова ще очаква инженерни и технически решения да се обезопаси мястото. При тези паднали количества дъжд няма ниско място, за което да смятаме, че няма да бъде наводнено, важното е да се реагира много бързо и екипите да бъдат подготвени, настоя Фандъкова.

В момента всички реки са в коритата си и няма опасност от преливане.

София с наводнени болници и зони без ток след пороя

София с наводнени болници и зони без ток след пороя

Около 50 литра на квадратен метър са паднали за час