В столицата започва пролетно почистване, което е организирано от Столична община. То се изразява в миене на пространствата около църквите, както и на улици и булеварди. Където е необходимо ще се прави и оборка на местата. За това разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В навечерието на Великден при предстоящите богослужения и очакваното посещение от много хора, ще бъдат измити пространствата около храмовете в града.

Миенето е ключова дейност за поддържане чистотата на околната среда и качеството на въздуха в града, подчертават от Столична община.

Ще бъде измито пространството около църквите "Св. Климент Охридски" в Люлин, "Св. Георги" в "Овча купел", "Св. Николай Чудотворец", "Цар Борис Покръстител" и др.

Почистването стартира от днес и ще продължи до 15 април, като поетапно ще бъдат измити и площите около останалите църкви. Част от тях ще се мият и през нощта, като ще се извършат и оборки.

Поетапно от 18 до 21 април ще бъде извършено и миене на Южната дъга на Околовръстен път. Дейностите ще се извършат през нощта, с оглед да не се пречи на движението.

В рамките на кампанията за пролетно почистване на София, която се провежда от 18 до 22 април 2023г., в плановите дейности на Столична община са почистване на междублокови пространства в районите. На доброволците се осигуряват ръкавици и чували, както и логистика за извозването на събраните отпадъци, от Столичен инспекторат.