Общественият защитник иска от новия министър на образованието да се въведе в учебната програма задължително сексуално образование. Омбудсманът Мая Манолова събра 17 свои колеги в София, за да обсъдят сексуалното образование на децата като мярка срещу насилието над тях.

Три дни (15 май - 17 май 2017 г.) България е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на омбудсмана, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави. Сред основните теми, обсъждани на форума, са ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги касаят и други.

Високо ценя опита, който има и е създаден в европейската мрежа на омбудсманите за деца, отчете Мая Манолова. Децата са различни, но имат еднакви права. Децата са изправени пред еднакви предизвикателства, независимо къде живеят. Защитата на правата на децата е мой морален приоритет, подчерта общественият защитник.

29% от младежите ни правили секс за първи път на 13 години и по-рано

29% от младежите ни правили секс за първи път на 13 години и по-рано

Според СЗО българчетата имат рисково сексуално поведение

Всяка страна има своята специфика, която определя работата на независимите институции. България преминава през сложна и трудна социална промяна на закриване на институциите за деца, посочи омбудсманът. По думите й в този процес трябва да се осигури добра грижа за децата. В този процес за мен е важно да се чуе гласът на децата, категорична е Мая Манолова. Именно децата най-точно и ясно могат да кажат от какво имат нужда.

Според проучване на УНИЦЕФ те искат сексуално образование, съобразено с възрастта им. България е на първо място по ранно начало на сексуален живот сред деца под 15 години. 29% от учениците споделят, че са имали сексуален контакт на 13 години и по-рано. Според СЗО децата в България имат рисково сексуално поведение.

Само за първите 3 месеца на тази година са извършени 531 аборта на момичета под 19 години. У нас феноменът "деца раждат деца" продължава, недоволна е Мая Манолова. 6031 деца са родени от малолетни и непълнолетни майки през 2016 година.

Това не само ограбва детството им, но ги обрича на бедност и социално изключване, изтъкна Манолова. По думите й липсва програма за здравно и сексуално образование за децата и младите хора в България. Едва в 10% от българските училища има свободно избираем предмет сексуално образование. Омбудсманът иска от новия просветен министър задължително сексуално и здравно образование в родното школо.

Общественият защитник припомни акцията си за закриване на интернатите, в които живеят деца в конфликт със закона. Това са места, в които зад решетки са въдворени деца, подчерта Мая Манолова. Тя обясни занемарената среда, в която живеят децата. Припомни и тежката съдба на момичетата в дома в Драгоданово, където те проституират срещу 5 лева.

Омбудсманът ще разговаря по темата с пореден министър с надежда да успее да защити децата. След това смята да заведе отговорните институции на място, за да видят с очите си съдбата на децата и с вярата, че ще успее да докосне сърцата на отговорниците на компетентните институции.