България е на челно място по ранно полово начало. При направени проучвания 29% от младите хора споделят, че са имали първи сексуален контакт на 13 години и по-рано. Тревожните данни бяха представени от омбудсмана Мая Манолова по време на международен форум, съобщават от кабинета й.

По данни на СЗО децата в България имат рисково сексуално поведение. Само за първите месеци на 2017 г. са регистрирани 531 аборта на момичета под 19-годишна възраст. Продължава и феноменът "Деца раждат деца". Данните показват, че 6031 са станали непълнолетни или малолетни майки.

Феноменът "деца раждат деца" у нас продължава, притеснена Манолова

Феноменът "деца раждат деца" у нас продължава, притеснена Манолова

Иска от новия просветен министър задължително сексуално образование

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че е разговаряла с четирима министри на образованието за въвеждане на предмет за здравно и сексуално образование в учебната програма. Само в 10% от училищата у нас има СИП, където могат да се дискутират проблеми, свързани със здравето, включително и репродуктивното. Манолова е убедена в крайната необходимост от приемането на нов закон за детското правосъдие.

В продължение на три дни страната ни е домакин на форум, организиран в партньорство с институцията на националния омбудсман, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, неправителствени организации, представители на българските правозащитни институции, медии.

Ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги касаят и др. са основните теми на форума.