Осквернителите на мемориала в Хирошима са двма технически служители на Софийската опера.

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, коментира пред БНТ, че те вече са уволнени и не са в състава на турнето в Япония. "От двама сценични работници, можем да потвърдим, да. Научихме го тази сутрин в 4 часа", обясни той.

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Мемориалът на жертвите от атомните бомбардировки е надраскан с графити

Карталов не знае какви са причините за вандалската проява. "Те трябва да отговарят лично. Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. но ние сме решили - те са извадени от състава на операта, но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка".

Голям успех на Софийската опера и триумф на българската култура в Япония, седмо гостуване, безпрецедентно. "Как да ви обясня, при една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава", обяснява академикът.

"Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България", допълва директорът на Софийската опера и балет.

Външно осъди вандализма срещу паметника в Япония

Външно осъди вандализма срещу паметника в Япония

Надписи "Локо София" се появиха на мемориала в Хирошима