От Столична община напомнят, че крайният срок за подаване на заявления за такса смет за фирми е до края на месеца.

Последната дата, до която фирми и предприятия могат да подават заявления-декларации за броя на контейнерите за смет, които ще ползват през следващата година е 30 ноември 2017 г.

И тази година общината дава възможност на фирмите да плащат годишната такса смет на база на генерираното количество отпадъци. Начините, по които това може да се случи са два. Единият вариант е с подаване на декларация, фирмите да заявят количествата отпадъци (брой съдове и честота на извозване) и на тази база да им бъде определен размерът на таксата за 2018 г.

Втората опция е предприятията пряко да се договорят с фирми за сметосъбиране и сметоизвозване. В такъв случай също до 30 ноември трябва да се подаде молба за допускане на пряко договаряне.

Фирмите, които до изтичане на крайния срок не са подали нито едно от двете заявления, ще плащат такса определена изцяло на база отчетната стойност на недвижимия имот за нежилищни нужди.

Очакванията на Софийска община са около 4500 фирми да подадат декларации за отпускане на конкретен брой контейнери за отпадъци, а 2300 предприятия да предпочетат директно договаряне с фирми за сметоизвозване.

Повече информация може да бъде открита на интернет страницата на Столична община.